Drikker du vin og øl?

Tar du et eller to glass vin eller øl til middagen eller kveldskosen? Nå viser ny forskning at tre eller flere enheter daglig kan gi langt større og mer alvorlige hjerneblødninger – og i mye yngre alder enn hos andre.Ph.d.-student Mette Foldager Hindsholm ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital står bak studien, som nylig ble publisert i tidsskriftet Neurology. Studien har fått stor internasjonal oppmerksomhet i medier som New York TimesCNN og National Geographic. Forskerne har analysert data fra 1600 pasienter med spontane hjerneblødninger innlagt på Massachusetts General Hospital, der Hindsholm har vært gjesteforsker det siste året. Resultatene er dramatiske: Personer med daglig alkoholforbruk på tre enheter eller mer får hjerneblødninger i gjennomsnitt 11 år tidligere enn andre, med 70 prosent større blødninger. De har dobbelt så stor risiko for blødninger dypt i hjernen – en mer alvorlig type – og høyere sannsynlighet for at blødningen sprer seg til hjernens væskefylte hulrom. I tillegg har de høyere blodtrykk og lavere antall blodplater, noe som gjør det vanskeligere for kroppen å stanse blødningen, og tegn på skade i hjernens små blodkar, som også kan knyttes til demens og gangproblemer.Maria Kristin Carlsson, overlege ved Nevrologisk avdeling ved Nordlandssykehuset, sier til Sol at høyt alkoholinntak er blant flere faktorer som øker risikoen for hjerneblødning. Hun mener at studien er en fin påminner – også for leger. Studien minner oss på viktigheten av å ta vare på oss selv ved å begrense inntaket av alkohol. For oss leger gir den i tillegg økt kunnskap om hvordan alkohol påvirker hjernen, blodtrykket og blodets evne til å koagulere – altså stoppe en blødning.  Dette er kunnskap vi kan ta med oss videre inn i behandlingen av våre pasienter – og i videre forskning, understreker Carlsson. Maria Kristin Carlsson, overlege ved Nevrologisk avdeling ved Nordlandssykehuset, sier til Sol at høyt alkoholinntak er blant flere faktorer som øker risikoen for hjerneblødning. Hun mener at studien er en fin påminner – også for leger. Studien minner oss på viktigheten av å ta vare på oss selv ved å begrense inntaket av alkohol. For oss leger gir den i tillegg økt kunnskap om hvordan alkohol påvirker hjernen, blodtrykket og blodets evne til å koagulere – altså stoppe en blødning.  Dette er kunnskap vi kan ta med oss videre inn i behandlingen av våre pasienter – og i videre forskning, understreker Carlsson.  Hjerneblødning er den alvorligste formen av hjerneslag, og det absolutt viktigste vi kan gjøre for å minske antallet som får en hjerneblødning er å forebygge så godt som mulig, sier Carlsson. Et av de forebyggende tiltakene man kan gjøre er å begrense inntaket av alkohol. Har man først hatt en hjerneblødning er det anbefalt å være måteholden med alkohol for å minske risikoen for å få en ny hjerneblødning. Videre opplyser Hindsholm i en pressemelding at små forskjeller kan ha stor betydning.Hjerneblødning er en av de mest ødeleggende sykdommene vi ser. Selv små forskjeller i risikofaktorer kan ha store konsekvenser.Tall fra Folkehelseinstituttet viser at inntaket av alkohol i Norge har vært relativt stabilt det siste tiåret, ifølge Carlsson.  Helsevesenet og helsemyndigheter kan nok bli flinkere på å kommunisere om alkohol på en god måte, og den enkelte til å ta aktive valg i forhold til egen helse, sier hun.  Overlegen anbefaler at man følger retningslinjene til Helsedirektoratet.

 

Denne bloggen drives av NorgeOgVerdensNytt. En midlertidig nyhetsplass til ny nyhets-redaksjon-side/domene er på plass. Tidligere har vi hat en suksess nyhetsside/blogg med flere tusen lesere/følgere. Vi håper på ny suksess: [email protected]
Posts created 7576

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top