- Følg Norge-Og-Verdens-Nytt på facebook-siden – Få flere lesere her og her
MOBBING kan gjøre ubotelig skade -og den kan gjøre et menneske syk for resten av livet.Det var tankevekkende å lese leserinnlegget “Første skoledag,” som beskrev den vonde virkeligheten for et barn som opplever utestengelse og mobbing i skolen.Det er hjerteskjærende å lese om barn som går til skolen hver dag med en klump i magen, ikke fordi det gleder seg til å
Send tips / video / bilder / Leserinnlegg / andrehenvendelser: [email protected] / [email protected]/ Mauriciio
lære, men fordi det frykter nye krenkelser og avvisninger. Historien er dessverre ikke unik, og for egen del vekker den vonde minner.Mange barn opplever at de aldri blir invitert i bursdager, aldri blir spurt om de vil være med i leken eller på fritidsaktiviteter. Denne formen for sosial ekskludering er like skadelig som direkte mobbing, og det er her foreldre må ta et større ansvar.
Mobbing skjer ikke bare i skolegården eller i klasserommet, men også i det skjulte, gjennom utestengelse og bevisst ignorering. Foreldre har et stort ansvar for å lære barna sine empati og inkludering. Hvis vi ikke aktivt oppmuntrer til åpenhet og vennskap, bidrar vi til en kultur der utestengelse blir normalisert. Barn tar etter voksnes holdninger. Hvis vi foreldre aksepterer eller til og med oppmuntrer til å ekskludere bestemte barn, gir vi et tydelig signal om at det er greit å stenge noen ute.
Alle barn trenger selvsagt ikke være bestevenner, men det er en stor forskjell på å ha nære venner og å aktivt holde noen utenfor. Det er foreldre som planlegger bursdager, lekedater og fritidsaktiviteter, og det er foreldrene som har muligheten til å påvirke hvem som blir inkludert. Spør vi egne barn hvem som alltid står alene? Hvem som aldri blir invitert? Bli mer bevisst på å stille disse spørsmålene! Skolene har en viktig rolle i å skape et inkluderende miljø, men det viktigste arbeidet starter hjemme. Foreldre bidrar ved å oppmuntre barna til å være åpne for nye vennskap, til å inkludere klassekamerater som ofte står alene, og til å si ifra når de ser urettferdig behandling.
Hvordan kan skolene forebygge mobbing?
Skiens-skolen er bevisste på å forebygge mobbing. Det viktigste skolene gjør, er å ha voksne som utøver autoritativ klasseledelse der man uttrykker forventninger, setter grenser og er tydelige og konsekvente på akseptabel oppførsel, samtidig som de viser varme og omsorg. Voksne som har regler i klassen og håndhever disse, skaper normer for ønsket atferd og et trygt klima, hvor elever kan prøve og feile uten å bli gjort narr av.
I tillegg er tilsyn av mange nok voksne på mer uorganiserte arenaer et viktig virkemiddel. Voksne som følger med og griper inn før eller når situasjoner oppstår, for eksempel i pauser, og før og etter skoletid gir en god preventiv effekt. Skolene bruker også metoder som rollespill, litteratur og skriftlige arbeider fra elevene for å skape refleksjon rundt mobbing. Ikke minst er samtaler med foreldre og foreldremøter også en viktig del av det forebyggende arbeidet i skolen.
Utdanningsdirektoratet anbefaler i liten grad bruk av spesifikke mobbeprogrammer, da de ofte ikke dekker mobbingens kompleksitet. Skolene arbeider i stedet systematisk over tid gjennom helhetlige tiltak som klasseledelse, observasjon og tverrfaglig samarbeid.
Et annet viktig verktøy som brukes er Spekter-undersøkelsen, som flere Skiens-skoler har tatt i bruk. Spekter gir et mer nyansert bilde av omfanget av mobbing enn Elevundersøkelsen, og brukes både til å følge med på situasjonen gjennom året og til å undersøke spesifikke bekymringer.
Politisk følger vi nøye med på resultatene fra ulike elevundersøkelser der det fremkommer hvordan elevene selv opplever skolemiljøet og mobbing. Oppvekstutvalget i Skien er opptatt av at vi skal ha en nulltoleranse for mobbing i våre barnehager og skoler.
Vi har alle et ansvar:
Foreldre, skoler og samfunnet som helhet har et felles ansvar for å skape et trygt og inkluderende oppvekstmiljø. Ingen barn skal måtte føle seg uønsket eller alene på grunn av sosial utestengelse. Mobbing kan gjøre ubotelig skade, den kan gjøre et menneske syk for resten av livet. Derfor har vi, verken som samfunn eller som enkeltmennesker, råd til å la være å bekjempe mobbing av barn og unge, i barnehagen eller på skolen. Men, heller ikke på arbeidsplassen, på nettet eller på andre arenaer. Ved å samarbeide, være bevisste rollemodeller og passe på hvordan vi selv opptrer i ulike fora, tar vi mobbe-problematikken på alvor. Fordi – sammen kan vi utgjøre en forskjell.
(Norge-Og-Verdens-Nytt har mottatt leserinnlegget på mail fra Emilie Schäffer)