- Følg Norge-Og-Verdens-Nytt på facebook-siden – Få flere lesere her og her
I januar gikk 46 restauranter og serveringssteder konkurs. Det er en økning på 44 prosent fra samme måned i fjor.Året begynner der 2024 sluttet, med et høyt nivå av konkurser og betydelige verdier som går tapt. Vi ser at mange virksomheter ikke klarer å tilpasse seg den økonomiske belastningen høy pris- og kostnadsvekst har medført, spesielt i bransjer som servering og bygg- og anlegg, sier daglig leder Siri Jensen i inkassoselskapet Fair Collection i en pressemelding.Økningen i antallet konkurser i serveringsbransjen fører nivået opp til det høyeste siden oktober 2023, ifølge selskapet. Bransjen opererer med lave marginer, og januar er historisk sett en tung måned med lave besøkstall etter høyt forbruk i julen. Et økende antall restauranteiere har nok opplevd tomme lokaler og presset kontantstrøm, fortsetter Jensen.Den kraftige økningen i den utsatte bransjen samsvarer ikke med konkursnivået ellers, der tallene går litt ned. I januar i år rammet konkursene totalt 1189 ansatte, det er snaut 700 færre enn i fjor. Den tapte totalomsetningen i år var på 2,6 milliarder kroner mot 2,9 milliarder i foregående år.